HTML

vincent

Friss topikok

Címkék

Darált csirkebőr országa vagyunk

2014.01.08. 21:19 ilovevincent

Tyúkperekkel foglalkozik a Gazdasági Versenyhivatal, miközben háborítatlanul nyernek masszív kartellezés mellett ezermilliárdos nagyságrendben közbeszerzési eljárásokat Fidesz közeli cégek.

15 millió forintra büntette a Versenyhivatal a McDonalds-ot, mert a csirkés szendvics összetételét nem fedte fel aprólékosan, és darált csirkebőr is van a csirkeburgerben. Mindeközben tucatjával hirdetnek eredményt olyan milliárdos közbeszerzési eljárásokban ahol egy, vagy legfeljebb két ajánlattevő mellett, rendre a becsült érték feletti áron kerülnek a szerződések végül aláírásra. A Versenyhivatal ezekben semmi kivetnivalót nem talált az elmúlt lassan négy évben, noha csak a vak nem látja, hogy nincs valódi verseny.

A helyzet kísértetiesen emlékeztet arra az előző Fidesz kormány alatti esetre, mely során 2001-2002 közötti útépítések piacát felosztotta néhány "udvari beszállító" (Vegyépszer, Strabag, Swietelsky, stb). A cégek előre megállapodtak a nyertes személyében, ki melyik projektet nyeri, és abban ki kinek lesz az alvállalkozója. A Versenyhivatal három évvel később történetének legnagyobb bírságát szabta ki, mintegy 1,313 milliárd forintra büntette a cégeket kartellezésért.

A GVH akkori álláspontja a következő volt:

"...az ilyen típusú kartell az Európai Unió versenyjogi gyakorlata szerint is a legsúlyosabban szankcionálandó versenykorlátozások közé tartozik, mivel közvetlenül és alapvetően torzítja a források hatékony elosztását, és árfelhajtó hatású. A versenytanács, követve korábbi határozatait, a bírság kiszabása során tekintettel volt arra is, hogy a jogsértés közpénzek felhasználását érintette, így annak hatása fokozottan sértette a társadalmi érdekeket."

Drága Versenyhivatal! Társadalmi érdek és társadalmi érdek között azért vannak különbségek. Mekibe senki nem azért jár enni, hogy egészségesen táplálkozzon. A társadalmat alighanem Simicskáék háborítatlan szárnyalása jobban sérti mint a vagdalthús összetétele!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovevincent.blog.hu/api/trackback/id/tr35747670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása