HTML

vincent

Friss topikok

Címkék

Mit akar Amerika Orbántól?

2014.10.23. 21:21 ilovevincent

2010 óta ezen a héten merült fel először reálisan Orbán bukásának lehetősége. A NAV balhéhoz kapcsolódó vízumbotrány két dolgot tett világossá: megvan a Fidesz maga BKV ügye, és alapvetően Amerika jóindulatától függ az Orbán nómenklatúra további fennmaradása.

Nem véletlenül idézte sommásan a Századvéges G. Fodor Gábor heti blogjában Nagy Imrét: "A kormány a helyén van. Ezt közlöm az ország népével, a világ közvéleményével". Világossá vált a jobboldalon is: Orbánnak pont annyi esélye van újat húzni Amerikával, amennyi Nagy Imrének volt a Budapestre érkező 17 szovjet hadosztály mintegy százezer katonájával szemben.

Annak a valószínűsége szinte nulla, hogy Amerika ne rendelkezzen hiteles bizonyítékokkal arról, hogy a NAV-os áfacsalási balhé a legfelső kormánykörök tudtával zajlott. Sokminden elképzelhető egy ilyen kézivezérelt országban mint hazánk, de az gyakorlatilag kizárható, hogy Orbán ne tudott volna róla mi zajlik a NAV-nál évek óta. A Wikileaks botrány óta köztudott, hogy a CIA Budapesten is leghallgató bázist üzemeltet. Az is ismert, hogy az amerikai hírszerzés Erdogantól Merkelen át Medvegyevig az égvilágon mindenkit lehallgat(ott), és szinte elképzelhetetlen, hogy "Putyin trójai falovát", az euroatlanti értékekkel, érdekekkel nyíltan szembehelyezkedő Orbánt ne tartanák állandó megfigyelés alatt.

A héten megkapta Orbán a kemény emlékeztetőt - melynek várható bekövetkezéséről alig két hónapja írtam -, hogy melyik érdekszférához is tartozik. Amerika nagyon komolyan veszi európai befolyási övezetének keletre való kiterjesztését (Ukrajna, Moldova, Grúzia, EU és NATO csatlakozási meghívás). Ebbe nem fér bele sokáig az orbáni magyar renitenskedés. A továbbiakban a magyar miniszterelnök sorsát várhatóan az amerikai-orosz konfliktus fejleményei fogják meghatározni. Amerikának addig szinte mindegy ki ül a magyar miniszterelnöki székben, amíg nem keresztezi az érdekeit. Viszont egyértelművé vált a héten, hogy nemcsak a szándék, immár az eszközök is megvannak Orbánnal szemben.

A nagy kérdés, hogy Putyin mit próbál lenyomni magyar Achilles hősének torkán az elkövetkezendő időszakban. Csakhogy Achilles éppen annyira legyőzhetetlen harcos, amennyire a sarka.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovevincent.blog.hu/api/trackback/id/tr916825919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BigPi 2014.10.23. 22:13:12

Ez az áfa csalásos ügy nem arról szólt, hogy már nagyon régen így működik a rendszer? Talán már Gyurcsányék alatt is?
süti beállítások módosítása